История на Бягащата Пътека

Днес бягащата пътека е най-популярният фитнес уред, той присъства във всяка зала и дори в много домове.

Но от къде започва историята на тази легендарна кардио машина?

Строителният Кран в Древен Рим

Към края на първи век, „бягащото колело“ започнала масово да се използва при строежа на големи конструкции. Римляните имали нужда да повдигат по-тежки блокове, от тези които им позволявали до тогава използваните лостове.

Мъже ходили във вътрешността на колелото, което поради големия си диаметър им позволявало да вдигат големи блокове с по-малко работа ръка.

Конската Бягаща Пътека

В началото на 19 век, селскостопанските машини се задвижвали основно от вятър и вода, които от своя страна не били надеждни източници, поради промените във атмосферните условия. Фермерите срещнали необходимостта от по-сигурен източник.

конска бягаща пътека


Така те открили, че бягаща пътека може да използва силата на конете. Според историка Брайън Уелс мерната единица за изчисляване на необходимата сила за работата на тези машини, станала известна като конска сила.

Бягащи Пътеки Задвижвани от Кучета, Овце и Кози

За по-дребната, ежедневна домакинска работа били приспособени по-малки варианти на конската бягаща пътека. Тези пътеки произвеждали енергия необходима да задвижи машини за биене на мляко и масло, за мелене на зърно и обработка на камък.

Николас Потър патентовал своята пътека „Enterprise Dog Power“ през 1881 година.

Затворнически Пътеки за Наказания

През 1818 година, английският инженер Уилям Кубит изобретил затворническата бягаща пътека.

Тази пътека била предназначена да използва силата на затворниците за нещо продуктивно, като задвижване на мелници и водни помпи, но понякога целта била единствено наказание.

затворници на бягаща пътека

С официален документ през 1889 година, това наказание било прекратено поради жестокостта си.

Медицински Бягащи Пътеки

Първата модерна бягаща пътека използвана за медицински цели, била въведена от доктор Робърт Брус от Университета във Вашингтон, през 1952г.

Той провел проучване за различните видове сърдечни заболявания. От събраната информация създава диагностичен тест използвайки бягаща пътека за диагностициране на състоянието на пациентите. Тестът се използва и до днес в медицината.

Бягащи Пътеки за Упражнения

Бил Стауб и д-р Кенет Купър, първи представили бягащата пътека като фитнес аксесоар за дома. Между 1960-1970 година популярността на уреда нараснала значително.

През 1991 г. Life Fitness произвежда своята първа бягаща пътека, 9500HR, която отнемала по една седмица за сглобяване.

Първата бягаща пътека на LifeFitness

През 2003 Life Fitnes първи създават бягаща пътека с LCD тъчскрийн дисплей и USB свързаност.

Днес бягащите пътеки продължават да бъдат най-популярният фитнес уред в залите. Безспорно те изминават дълъг път за да се превърнат в това, което са днес.