Колелото, Което Преди 50 Години Промени Фитнес Индустрията

Кардио технологията, която е достъпна за хората по целия свят през настоящата 2018 година, е наистина повече от удивителна.

Днешната висококачествена кардио линия на марката Life fitness предлага интерактивно цифрово изживяване, посредством конзоли като Discover SE3 HD. Благодарение на тази модерна технология, фитнес маниаците могат да гледат телевизия, да сърфират в Интернет, да се забавляват чрез любимите си приложения, да тичат или карат колело чрез интерактивни курсове, и да използват няколко различни тренировъчни програми, които да стимулират трениращите.

Конзолите могат да бъдат синхронизирани  с преносимо устройство, което позволява да се носи закачено за китката ви през цялото време. Вече синхронизираното, кардио оборудването може да бъде управлявано с помощта на цифрови инструменти като мобилното приложение Halo Fitness Cloud. То предоставя не само подробна информация за всичко, което правите, но дава възможност на треньорите и инструкторите да поддържат комуникация с членовете на клубовете, които тренират.

В не толкова далечната 1968 г. ,когато е измислен и първият велоергометър с марка Lifecycle иновациите бяха тотално различни.

Зората на Фитнес Индустрията

За начало на модерната фитнес индустрията може да се посочи годината 1968. Именно през нея д-р Кенет Купър написва своя бестселър „Аеробика“ за странния нов феномен и революционната, но в същото време спорна идея, че физическите упражнения имат редица ползи за здравето. Фитнес залите все още не съществуват, а спортуването като начин на забавление е далеч от ежедневието. В същата тази година д-р Кейни Димик изобретява първаото електронно фитнес оборудване, известно като Lifecycle.

Виж още: История на Бягащата Пътека

Интервална Тренировка Преди 50 Години

Д-р Димик  е бил химик, който с цел да подобри ефективността на собствените си упражнения, е подтикнат към създаването на това изобретение. Lifecycle, което е негово изобретение, осигурява 12-минутна тренировка, започваща със загряване, четири степени с постепенно увеличение на съпротивлението и охлаждане (докторът го нарича „warm-down“).  Самият велоергомeтър осигурява ефективна интервална тренировка много преди светът да знае какво всъщност представлява тя.

Как е Изглеждала Напредналата Технология през 1968 Година

„Луксозният“ дисплей  на Lifecycle е доста далеч по отношение на функциите в сравнение с  днешното фитнес оборудване. Колелото показвало пулса, изгорените калории (на час), нивото на тренировката, както и скоростта. Голям движещ се циферблат в центъра на конзолата показвал на трениращия колко време тренира, както и скоростта на въртене на педалите.

Проследяването на тренировката е било нещо значимо за своето време, но и много далеч от днешния фитнес свят, в който непрестанно носим електроника, която проследява буквално всяка крачка, която правим и дори ни осведомява колко време прекарваме в сън.

Оригиналното колело било снабдено със слушалки и карта за напредък, където трениращите могат да проследяват напредъка си всеки месец. За днешните стандарти и напреднала технология това може да изглежда смешно и елементарно, но преди 50 години идеята за проследяване на тренировката било нещо революционно.

Тази технологична иновация не била никак евтина по онова време. За да се сдобиете с домашен велоергометър е трябвало да платите около 3000 долара, което през 2018 г. е еквивалент на 22 000 долара. Това скъпо оборудване струвало точно колкото Форд Мустанг кабрио.

От Lifecycle до Life Fitness

От Lifecycle до Life Fitness

Собственикът на спортен клуб – Рей Уилсън купува правата на колелото на Д-р Димик в началото на 70-те години. Уилсън и съоснователят Оги Нието създават Lifecycle, който впоследствие се превръща в Life Fitness.

Lifespirit не изоставя иновативния дух на д-р Димик. В продължение на пет десетилетия се създава най-съвременното кардио и силово оборудване, което е наследило ДНК-то на Lifecycle. Визията на д-р Димик се е запазила и непрекъснато се развива. Трудно бихме измерили какво огромно влияние има колелото върху съвременната фитнес индустрия.

Фитнес залите и Кардио уредите биха изглеждали по съвсем различен начин, ако Lifecycle не се беше появил на бял свят.